Aquesta es tractarà d’una activitat tancada i intervindran grups convidats específicament o aquelles persones que s’hagin posat en contacte amb nosaltres prèviament al nostre correu electrònic.
L’intercanvi de sabers amb altres grups que estiguin creant i/o treballant les xarxes de solidaritat pot ajudar-nos a enfocar la confrontació i resolució de les necessitats i problemes pràctics als quals ens enfrontem (habitatge, alimentació, salut…). Al mateix temps pot suposar una manera de reforçar aquestes xarxes i d’enfortir l’autoorganizació com a aposta política conscient enfront del sistema capitalista al marge d’institucions i partits. Creiem que haver optat per un model organitzatiu horitzontal (assemblea) ens col·loca enfront de problemàtiques molt similars.
La metodologia de la trobada seria la següent:
Del debat del matí recolliríem les dades similars de funcionament i les problemàtiques comunes que apareixen. Per la mateixa raó incloem un recollit de preguntes sobre problemàtiques que creiem són comunes a molts grups. Us animem a incloure temes que us preocupin, eines que necessiteu desenvolupar…
En principi el taller es dividiria en dues parts. Primer una ronda d’identificació de problemes i posada en comú de les eines i les pràctiques utilitzades pels diferents grups. Després d’un breu descans, en la segona part de la trobada, buscarem un debat més extens i profund dels problemes pels quals no hàgim identificat eines, amb la idea d’aconseguir una visió més àmplia i, potser, trobar nous mètodes per afrontar-los. La nostra idea és dividir el grup en dos i que cadascun dels subgrups debati sobre una part dels problemes per després fer una posada en comú.
Sempre que ningú s’hi oposi, ens plantegem gravar les intervencions per a poder transcriure després tant part del debat com les conclusions.
Aquest és el petit qüestionari dels mètodes i/o conflictes que considerem més habituals i que enviarem a tots els grups que hem convidat a la trobada:
-
Com rebeu a les noves persones?
-
Com feu els acompanyaments?
-
Què feu quan les persones no acudeixen amb regularitat a les assemblees o a les accions?
-
Quin és la tipologia de les persones que acudeixen a vosaltres?, han passat ja per serveis socials?
-
Us limiteu a algun tipus de casos (lloguer, hipoteca, okupació…)? Per què?
-
Com repartiu les tasques?
-
Com separeu la part més personal de la política?
-
Com resoleu els problemes emocionals? Teniu algun tipus de suport?
-
Com resoleu els problemes de caràcter pràctic? (punxar la llum, aigua, entrada a les cases…) Hi ha persones alienes a l’assemblea que us ajuden? Les persones que acudeixen a vosaltres assumeixen o tenen els coneixements per assumir aquest tipus de coses? Feu tallers? Es traspassen entre els participants els coneixements? Com?
-
S’interioritza el concepte de suport mutu?
-
Considereu que el pertànyer a l’assemblea estableix llaços entre les persones que la formen més enllà dels necessaris per afrontar conflictes determinats?
-
Heu de bregar amb altres problemes com la violència de gènere, racisme, alcoholisme…? Com els heu enfrontat? Què altres problemes estructurals enfronteu? Quines eines utilitzeu per a això? Us serveix l’assemblea com a eina de gestió i de decisió?
-
Us heu hagut d’enfrontar a la repressió policial o judicial?
Alguns materials escrits que ens poden ajudar a tindre una visió més global de la problemàtica de l’habitatge: