Xerrada-debat, amb l’introducció a càrrec d’Agustín Guillamón, que tractarà la problemàtica històrica de l’alimentació durant els processos revolucionaris. Podria una revolta social a Barcelona avui dia mantenir-se al llarg del temps? D’on trauria el menjar necessari tenint en compte que a la ciutat aquest no es produeix?
Ens interessa aprendre de l’experiència revolucionària a Barcelona dels anys 30 del segle passat per entendre en quines condicions es van donar aquelles situacions d’autoorganització als barris. En concret volem aprofundir en el problema de l’avituallament d’aliments durant la revolució per a veure com una qüestió tant vital com aquesta és deixada com a secundària per a la majoria de lluitadores de l’actualitat de la ciutat de Barcelona. D’aquella experiència, entre d’altres coses, volem saber:
- Quins organismes o iniciatives, sempre en relació amb l’alimentació, fora de les institucions?
- D’on sortia el menjar? Quina relació hi havia amb qui produa (agricultura, ramaderia, etc.)?
- Com es distribuïa? Qui ho feia? Qui ho rebia?ï
- Quina relació hi havia amb qui distribuïa (botiguers)?
- Es combatia el mercat negre? Com?
- Hi va haver problemes de carestia? Per què?
Dos dels llibres de l’autor editats per Aldarull que parlen dels Comités Revolucionaris abans i durant la revolució:
- La revolución de los comités: Hambre y violencia en la Barcelona Revolucionaria. De junio a diciembre de 1936.
- Los Comités de Defensa de la CNT en Barcelona (1933-1938).
[ACTUALITZACIÓ]
En aquest enllaç podeu descarregar el text sobre el que es basà la xerrada.